CZAS TRWANIA PROJEKTU 01.07.2014r. – 30.06.2016r.
O PROJEKCIE
Projekt praktyk zagranicznych "Gastronomia i hotelarstwo w praktyce - absolwenckie staże zagraniczne" jest pierwszym realizowanym przez naszą szkołę projektem dla absolwentów. Beneficjent projektu chciał ułatwić absolwentom start
w życie zawodowe, przez umożliwienie odbycia stażu w zagranicznym przedsiębiorstwie turystycznym. Dofinansowanie obejmowało wsparcie finansowe w celu realizacji trzymiesięcznych staży w Niemczech w Schwäbisch Hall i okolicach. Wsparcie pokrywało wszystkie koszty związane z wyjazdem oraz wynagrodzenie dla stażystów w wysokości ponad 12000 PLN.
GRUPA DOCELOWA
Projekt „Gastronomia i hotelarstwo w praktyce - absolwenckie staże zagraniczne" kierowany jest do absolwentów I Prywatnego Technikum Hotelarskiego, do roku po zakończeniu edukacji.
W projekcie mogą wziąć udział uczniowie klas o profilu technik organizacji usług gastronomicznych oraz technik hotelarz. W przedsięwzięciu udział wzięło 30 uczniów.
KORZYŚCI Z UDZIAŁU MŁODZIEŻY W PROJEKCIE
Praktykanci i stażyści pozyskają w trakcie projektu wiedzę w zakresie:
- wymagań zawodowych w gastronomii i hotelarstwie według standardów niemieckiego systemu kształcenia dualnego
- systemów zarządzania, w tym zarządzania jakością w nowoczesnych firmach turystycznych
- organizacji procesów produkcyjnych, usługowych i zarządczych w niemieckiej gastronomii, turystyce i hotelarstwie
- wymaganiach klientów w wysoko rozwiniętych gospodarkach Europy Zachodniej
Uczestnicy pozyskają praktyczne umiejętności:
- posługiwania się narzędziami i urządzeniami w kuchni zimnej, gorącej, kateringowej
- obsługi systemów rezerwacyjnych
- sprzedaży usług dodatkowych w działalności hotelowej
- funkcjonowania i komunikacji w wielokulturowych zespołach zawodowych
Uczestnicy wykształcą lub umocnią u siebie następujące postawy:
- świadomość własnej wiedzy, jej ciągłego doskonalenia i rozwoju w warunkach środowiska wielokulturowego
- samodzielność w podejmowaniu działań zawodowych
- świadomość przestrzegania kodeksu etycznego, związanego z pracą
- rozumienie znaczenia tradycji i własnego dziedzictwa w warunkach wielokulturowego środowiska pracy
- odpowiedzialność za siebie i innych ludzi w warunkach wielokulturowego środowiska pracy
- umiejętność pracy w grupie zróżnicowanej kulturowo i językowo
NASI PARTNERZY
Landhotel Gasthof Krone
Firma "Landhotel Gasthof Krone jest firmą rodzinną, która od ponad 20 lat prowadzi na terenie Hohenlohe nowoczesny hotel wraz z restauracją. Przedsiębiorstwo specjalizuje się
w organizacji turystyki aktywnej, gastronomii ze szczególnym uwzględnieniem kuchni włoskiej i gurmet. Prowadzi także kształcenie uczniów w zakresie gastronomii i hotelarstwa. Firma "Landhotel Gasthof Krone" zajmuje się od wielu lat organizacją kształcenia zawodowego w systemie dualnym, w zakresie zawodów gastronomiczno-hotelarskich.
Landhotel Günzburg-Karl Eschenweck GmbH
Firma Landhotel Günzburg-Karl Eschenweck GmbH od wielu lat przyjmuje na praktyki uczniów kształcących się w zakresie zawodów gastronomiczno-hotelarskich. Co roku rozpoczyna w niej staż co najmniej kilku uczniów. W latach 2010-2013 instytucja przyjmowała i organizowała staże zawodowe dla nauczycieli przedmiotów zawodowych
i instruktorów praktycznej nauki zawodu z Lubelszczyzny w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 3.4.3, Projekt "Dydaktyka bliska gospodarce".